فهرست مطالب

مطالعات برنامه درسی - پیاپی 39 (زمستان 1394)

فصلنامه مطالعات برنامه درسی
پیاپی 39 (زمستان 1394)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نعمت الله موسی پور صفحات 1-6
  • زهرا حاجی آخوندی*، نعمت الله موسی پور صفحات 7-48
    مقاله حاضر به تحلیل مفهوم آموزش ریاضیات انتقادی می پردازد، دیدگاه های نظریه پرداران برجسته آن را معرفی و عناصر اصلی برنامه درسی را در آن شناسایی و تحلیل می کند. در این مقاله پس از ارائه گزارشی کوتاه از تاریخچه آموزش ریاضیات انتقادی، مفاهیم کلیدی آن از جمله «ریاضیات» و «یادگیری» تعریف و دیدگاه ها و آرای فلسفی و آموزشی سه نظریه پرداز برجسته در این حوزه که عبارتند از اسکوزموزه، گاتستاین و فرنکنستاین ارائه می شود. سپس برخی از عناصر برنامه درسی در آموزش ریاضیات انتقادی از جمله اهداف و نقش معلم و دانش آموز به اختصار و محتوا و روش های آموزش به تفصیل تحلیل می شود. برای این تحلیل، داده های لازم از آثار نظریه پردازان این حوزه استخراج و به روش استنتاجی تجزیه و تحلیل می شود. در آموزش ریاضیات انتقادی، دانش آموزان فعالانه در طرح و حل مسائلی مشارکت می کنند که برای خود و جامعه شان مسئله برانگیز است. بنابراین در آموزش ریاضیات انتقادی تلاش بر این است تا در کنار آموزش مفاهیم اساسی ریاضیات، دانش آموزان با مسائل محیط پیرامونشان آشنا شده، نقادانه درباره آنها به بحث و گفت وشنود بنشینند و آگاهانه برای حل آنها اقدام کنند.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: آموزش ریاضیات انتقادی، آموزش و پرورش انتقادی، اسکوزموزه، گاتستاین، فرنکنستاین
  • حسن علی گرمابی*، حسن ملکی، سعید بهشتی، رضا افهمی صفحات 49-70
    پژوهش حاضر، زیبایی شناسی و هنر را به عنوان یک پارادایم و چشم انداز برنامه درسی بررسی نموده است تا مولفه ها و آموزه هایی که پارادایم مذکور می تواند برای یک برنامه درسی داشته باشد را ارائه کند. بدین منظور ابتدا منابع مکتوب دو رشته مطالعات برنامه درسی و هنر که با روش نمونه گیری زنجیره ای بدست آمده بودند مطالعه و سپس دیدگاه صاحب نظران دو رشته مذکور که با نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند بررسی شد. روش تحقیق حاضر از نوع رویکرد آمیخته بود که از روش مطالعه کتابخانه ای و مصاحبه برای داده های کیفی و از روش پیمایشی و پرسشنامه برای داده های کمی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های کیفی از تحلیل تفسیر و استنباط و جهت داده های کمی از آمار توصیفی و در برآورد روایی و پایایی ابزار از روایی محتوایی و آلفای کرونباخ بهره گرفته شد. نتایج نشان داد زیبایی شناسی و هنر می توانند برای برنامه درسی و عناصر آن مولفه هایی ارائه نماید که در این پژوهش 73 مولفه به دست آمد و همه آن ها در بررسی مجدد بر اساس دیدگاه صاحب نظران از منظر صبغه هنری و زیبایی شناسی داشتن، مناسب تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، زیبایی شناسی، هنر، مولفه
  • جواد عبدلی سلطان احمدی*، علیرضا صادقی صفحات 71-108
    هدف پژوهش حاضر طراحی و اعتباربخشی ویژگی های الگوی مطلوب برنامه درسی چند فرهنگی در دوره ابتدایی (تعلیم و تربیت عمومی) در ایران است. برای این منظور، با توجه به نوع نگاه آیزنر به ماهیت برنامه درسی به عنوان فرایندی پویا، دیالکتیکی و غیرخطی، از دیدگاه ایشان برای تبیین و طراحی ابعاد برنامه ریزی درسی استفاده شده است. روش پژوهش حاضر، روش ترکیبی (کمی و کیفی) است به گونه ای که تلاش شده است با اتخاذ رویکرد نظام مند در حوزه طراحی برنامه های درسی و با استفاده از منابع و اسناد معتبر ملی و بین المللی الگوی مطلوب تدوین شود. ازجمله ویژگی های این الگو می توان به بومی بودن، توجه به ویژگی های مخاطبان، علمی بودن، سادگی، بدیع بودن، نگاه تربیتی، و رویکرد فعال در آموزش و یادگیری اشاره کرد. به منظور اعتباربخشی الگوی پیشنهادی از نظرات بیست نفر از متخصصان حوزه آموزش چند فرهنگی استفاده شد که این افراد، الگوی مطلوب را در حد بالایی تایید نمودند. البته به کارگیری این الگو مستلزم توجه به مواردی است که از آن جمله می توان به داشتن یک نگرش سیستمی به آموزش چند فرهنگی، تربیت معلمان و توجه به مسائل ساختاری و سازمانی اشاره کرد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی چند فرهنگی، الگوی مطلوب، اعتباربخشی، دوره عمومی
  • نرگس سجادیه*، زکیه جهاندیده صفحات 109-132
    با اهمیت یافتن مسائل اقتصادی در حیات ملت ها، تربیت حرفه ای نیز به عنوان یکی از مسائل تعلیم و تربیت تلقی گردید. از سوی دیگر، دیدگاه های برنامه درسی چنانچه بر مجموعه ای مغشوش از نظرات فلسفی روییده باشند، دیر یا زود، دچار اضمحلال خواهند شد و این عدم انسجام به صورت رخنه ای در دیدگاه، به تدریج وسعت خواهد یافت و از عدم انسجام نظری به نوعی ناکارآمدی و اغتشاش عملی نیز منجر خواهد شد. این مقاله نخست با روش تحلیل مضمون، به استخراج مضامین اصلی فرهنگ برنامه درسی حرفه ای می پردازد و سپس با تحلیل فرا رونده ی این مضامین، ردپای سه مکتب پراگماتیسم، ساختارگرایی و نظریه انتقادی به عنوان پشتوانه های فلسفی این فرهنگ آشکار می سازد. در نهایت سازواری و انسجام فلسفی مکاتب پشتیبان فرهنگ برنامه درسی با روش پژوهش ترکیبی مورد بررسی قرار گرفت. در این فرهنگ، ترکیب پراگماتیسم و ساختارگرایی خواستار ثبات است درحالی که ترکیب پراگماتیسم و نظریه انتقادی، تحول و تغییر را می طلبد. همچنین دو ویراست از پراگماتیسم در این ترکیب به ظهور می رسد که یکی برای فرد و دیگری برای جمع، اصالت قائل است. در نهایت با ترکیب سازوار این نظریه ها، سه ویراست معتبر فلسفی افقی جدید پیش روی این فرهنگ فرا می نهد. ویراست حرفه گرایی تحول خواه، حرفه گرایی محافظه کار و حرفه گرایی فرد گرا، گونه هایی از این فرهنگ اند که هر یک در درون مبانی فلسفی خویش، دارای سا زواری اند و می توانند بدیل های فرهنگ ناسازوار کنونی به شمار روند.
    کلیدواژگان: سازواری فلسفی، فرهنگ برنامه درسی، تربیت حرفه ای، پراگماتیسم، ساختارگرایی، نظریه انتقادی
  • رضا صابری*، امیرحسین کیذوری، سکینه محبی امین، مجتبی پور کریمی هاوشکی صفحات 133-154
    امروزه آموزش هنر یکی از دغدغه های ملی و جهانی نظام های آموزشی است. در این راستا، هدف اصلی مقاله، طراحی الگوی برنامه درسی هنر آموزش های عمومی (دوره ابتدایی و متوسطه اول) به منظور ایجاد یک چارچوب مفهومی در جهت اندیشیدن بیشتر پیرامون مولفه های مرتبط با آموزش هنر بود تا مورد استفاده تولیدکنندگان برنامه درسی قرار گیرد. در این پژوهش، با استفاده از روش تحلیلی به سوالات مرتبط پاسخ داده شد. به منظور طراحی الگو، بر اساس یک قیاس عملی، هدف غایی، درک معنا به عنوان مقدمه اول در نظر گرفته شد. در مقدمه دوم نیز اهداف عام و رویکردهای آموزش هنر قرار گرفتند. اهداف عام شامل: ابراز خود، درگیر شدن در جامعه، فهم جهان، مهارت های ارتباطی، اخلاق حسته و پرورش عواطف و رویکردهای تاثیرگذار در این الگو شامل: رویکرد اسلامی، دیسیپلین محور، دریافت احساس و معنا، رویکرد تلفیقی و چشم بصیرمی باشند. نتیجه این قیاس، شامل: اصول مغایر نبودن برنامه ها با هنر اسلامی، دیسیپلین مداری، تلفیق انگاری، توجه به ویژگی های تحولی، واکاوی معنا، جهت گیری به سوی ادراک فرم، پرورش خلاقیت و تخیل و اصل ارتباط و کاربرد هنر به عنوان گزاره های تجویزی مشخص شدند. در ذیل هر اصل ارتباط آن ها با مبانی، رویکرد یا رویکردها تعیین گردید و همچنین ویژگی ها و روش های دستیابی به هر اصل بیان گردید. طراحی الگوی جامع آموزش هنر جهت بهبود و ارتقاء تربیت هنری در نظام آموزشی نیز پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: آموزش هنر، چارچوب مفهومی، دوره ابتدایی، دوره متوسطه، رویکردها
  • مریم خدارحمی*، حسن ملکی صفحات 155-182
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه تعاملی جامعه و مدرسه در برنامه درسی دوره متوسطه از دیدگاه صاحب نظران و تجارب بین-الملل صورت گرفته است. پژوهش از حیث روش کیفی، بر مبنای هدف تبیینی و از لحاظ ماهیت از نوع بنیادی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه اساتید دانشگاه های علامه طباطبایی، شهید بهشتی، تهران، تربیت معلم و شهید رجایی تشکیل دادند که بنا بر هدف پژوهش به روش نمونه گیری گلوله برفی، با چهارده نفر از این اساتید، مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش نظریه زمینه ای استفاده شده است. در پژوهش حاضر از داده-های حاصل از مصاحبه برای هفت سوال پژوهش یازده مقوله به دست آمد که این مقوله ها برای پاسخ به هر سوال به تفکیک مشخص شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تدوین منسجم مبانی اجتماعی برنامه درسی دوره متوسطه با توجه به مبانی جامعه بومی و بین المللی، نیاز اساسی جامعه امروز ما، برای کاربردی کردن علم و دانش و نزدیکی به واقعیت های زندگی دانش آموزان است. مفاهیم و مقوله های مطرح شده در این پژوهش در هنگام تدوین برنامه درسی دوره متوسطه می تواند راهگشای برنامه ریزان درسی برای توجه هر چه بیشتر به شرایط جامعه کنونی ما در ارائه برنامه ریزی های واقع بینانه باشد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی دوره متوسطه، مبانی اجتماعی، جامعه
|
  • Z. Akhoondi*, N. Mosapour Pages 7-48
    Abstract: The present study analyzed the concept of Critical Mathematics Education (CME) and introduced the prominent theorists with the purpose of recognizing and explaining the key elements of CME curriculum. After a historical overview of CME and defining the key concepts such as ‘mathematics’ and ‘learning’, the philosophical and educational ideas of M. Frankenstein, O. Skovsmose and E. Gutstein were presented. Then some of the key curriculum elements in CME including the objectives, the role of teachers and students, the educational content and teaching methods were analyzed. For this analysis, the information was obtained from teacher's works and it was analyzed by deductive method. In CME, students participate actively in posing and solving the problems which arise from their society. Therefore, through learning the basic concepts of mathematics, CME helps students to recognize the issues in their environment, to conduct critical dialogues about them, and to solve them consciously.
    Keywords: Critical Mathematics Education (CME), Critical Pedagogy, Marilyn Frankenstein, Ole Skovsmose, Eric Gutstein, the curriculum elements
  • H. Malaki, H. Garmabi*, R. Afhami, S. Beheshti Pages 49-70
    Abstract: This research investigated aesthetics and art as a paradigm and perspective for curriculum in order to identify and present the components that this paradigm might include for curriculum. First, the written resources of the two fields of curriculum studies and art, selected through chain sampling, were studied. Next, the viewpoints of experts from the mentioned fields, selected though purposive sampling, were analyzed. The method used in this study was a mixed approach that included library study and interviews for qualitative data and survey and questionnaires for quantitative data. The qualitative data was analyzed through interpretation analysis and deduction and the quantitative was analyzed by descriptive statistics. Content validity and Cronbach's alpha were used in order to estimate the validity and reliability of the research tools. The results showed that aesthetics and art could offer components for curriculum and its elements. The present study identified 73 elements which were evaluated as maintaining adequate aesthetics and art aspects by the experts in the resurveying phase.
    Keywords: curriculum, aesthetics, art, components
  • J. Abdeli Soltan Ahmadi*, A. Sadeghi Pages 71-108
    Abstract: The purpose of this research was to design and validate the multicultural curriculum model in Iran's general education. For this purpose, according to Eisner view of the nature of the curriculum as a process of dynamic, dialectical and nonlinear, were used to explain and design aspects of curriculum development. The method employed was a mixed (qualitative and quantitative) method within a systematic approach toward curriculum development with a focus on valid national and international resources and documents for an acceptable model. This model is characterized by attending to indigenous aspects, audience, scientific basis, simplicity, novelty, educational vision, and an active approach to teaching and learning. The model was evaluated by 20 experts in the field of multicultural education for the purpose of validating. The ideas and recommendations confirmed the model at a high level. However applying this pattern requires attending to issues such as adopting a systematic approach to multicultural education, teacher training and paying attention to the structural and organizational problems.
    Keywords: Multicultural curriculum model, design, validation, general education
  • N. Sajadiye*, Z. Jahandideh Pages 109-132
    Abstract: the role of economy has gain increasing significance in human life; as a result professional education is regarded as an important issue in education and curriculum. On the other hand, the life cycle of any curriculum culture or theory depends on the coherency of the underlying philosophical foundations. Coherency Challenges faced by this philosophical system would lead to the death of curriculum theory. In this paper, we tried to find the underlying philosophical foundations of the occupational curriculum culture known as "educating through occupation and being". In this study, we used three philosophical
    Methods
    thematic analysis to find the main themes of curriculum; transcendental analytic; and combined analytic. Applying transcendental analytic, we found three philosophical views as this culture’s foundations: Structuralism, pragmatism and critical theory. Integration of these views in this culture encounters two options. On the one hand, some views including structuralism insist on stability and on the other hand, other views such as critical theory focus on change. Additionally, while some versions of pragmatism emphasize individuals, other versions underline society. We could propose three valid philosophical perspectives for this culture which might be known as revolutionist vocational curriculum, conservative vocational curriculum, and individualist vocational curriculum.
    Keywords: philosophical foundations, curriculum, economy, vocational curriculum
  • R. Saberi*, A. H. Keyzori, S. Mohebbi Amin, M. Poorkarimi Havoshki Pages 133-154
    Abstract: Nowadays, art education is one of the challenges in the educational systems around the world. Accordingly, the main purpose of the current study was designing a curriculum model for General Education (Elementary and Secondary). This study was conducted within an analytic framework through content analysis. For the purpose of designing the model, through deduction, perception of meaning and pure aesthetic was identified as the final goal (first phase). The general goals and art education approaches were included in the second phase. There were different approaches like Islamic, DBAE, integrative, thinking disposition, perception of expressiveness in second introduction. In conclusion, principals were based on basics and art education approaches. These principles were including, lack of opposition with Islamic art, DBAE, research in meaning, integrative, attention to developmental psychology, orientation to perception of form, creativity and imagination training, and attention to applied in art. The comprehensive model in educational system is recommended as a method that could lead to the promotion of art education.
    Keywords: art education, conceptual framework, elementary, secondary, approaches
  • M. Khodarahmi*, H. Malaki Pages 155-182
    Abstract: This study was aimed to examine the interactive relationship between family and society in secondary school curriculum. This purpose was fulfilled through investigating expert's perspectives and international experiences. This study was qualitative in terms of method, explanatory research in terms of purpose and basic research in terms of nature. The population included all faculty members of Allameh Tabatabee, Shahid Beheshti, Tehran, Tarbeiat Moalem and Shahid Rajaee universities. Through Snowball sampling 14 faculty members were selected and interviewed by semi-structured interviews. Moreover, Grounded theory has been applied for data analysis. It is worth mentioning that 11 categories and 7 questions, which are clearly specified for each question, were obtained from interview data. Finally, the results show that developing a coherent social foundation of secondary school curriculum is apparently a necessity for today's society in order to make applicable knowledge and coordination with reality of student's life. The concepts and issues obtained in this study could be beneficial for providing realistic plans for secondary schools by curriculum planners with a greater focus on current situation of our society.
    Keywords: secondary school curriculum, social foundations, society